In timp ce in Occident prezenta unei fantome poate creste considerabil valoarea unei proprietati, romanii nu sesizeaza inca potentialul comercial al locuintelor de gen.
Prietenoasa sau nu, reala sau inchipuita, fantoma din dormitor este, poate nu va vine sa credeti, un factor determinant in vanzarea unei proprietati. O casa considerata bantuita sau in care s-au intamplat evenimente stranii, ramase neelucidate, scade considerabil valoarea unei locuinte autohtone. La polul opus, pe pietele britanice si americane de real estate, prezenta unui locatar din alta dimensiune a ajuns sa fie exploatata comercial. Fantoma are si ea pretul ei, adeseori unul piperat.
Vorbind despre piata romaneasca, analistul imobiliar Artur Silvestri spune ca "noi nu avem nici cea mai firava indemnare in a preface traditia casei bantuite in obiect de valorificare comerciala sau, daca aceasta nu exista, sa o inventam pentru a o include in marile povesti turistice, asa cum se intampla adeseori pe la altii." Proprietarii romani ai unor proprietati suspectate ca ar gazdui personaje pentru care nu este platita intretinerea lunara sunt cel mai adesea reticenti in a discuta pe aceasta tema. Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, sau fostul deputat FSN Dumitru Radauceanu sunt posesorii unor imobile despre care s-a scris ca ar fi bantuite. De unde reticenta aproape universala in a dezbate acest subiect? "Explicatia consta intr-un gen de retinere romaneasca in fata unui intreg sir de superstitii despre care nu se vorbeste decat in cercuri inchise ori in traditii de familie care nu se exteriorizeaza" a declarat Artur Silvestri.
Sinceritatea, nerecomandata in vanzarea unei case bantuite
La noi, simplul zvon al existentei unei prezente misterioase ridica dificultati in vanzarea unei astfel de case. De aceea, putini sunt agentii imobiliari care afla istoria intunecata a proprietatilor pe care le propun clientilor, mai ales in conditiile in care legislatia romaneasca, spre deosebire de cea a multor state americane, nu prevede o astfel de obligatie. Cum este aproape evident ca a mentiona despre o ipotetica aparitie din alta dimensiune este cel mai adesea daunator din punctul de vedere al afacerii strict imobiliare, proprietarii romani pastreaza tacerea cu privire la acest subiect. Chiar si in aceste conditii, exista marturii ale unor astfel de evenimente. Pe unul dintre acestea l-a trait, in primavara anului 1995, Artur Silvestri, care, in acea perioada lucra nemijlocit in domeniul tranzactiilor imobiliare. "Am vizitat, la chemarea vanzatorului, o splendida resedinta situata pe strada Leonida, din Bucuresti. Cladirea, o mica bijuterie, se intindea numai pe parter. Din curiozitate, am poftit sa urc in podul casei. Urcand cu greu pe scara ingusta, m-am oprit cateva clipe si am privit catre palierul unde statea fixandu-ma o prezenta indefinita, aratand ca un barbat slab si ganditor, destul de nemultumit de vizita ce il tulbura. Am coborat si am plecat cu precipitare, hotarand sa nu ma ocup de acea vanzare si sa uit ceea ce vazusem", rezuma momentul analistul imobiliar. Povestea casei din strada Leonida curge si astazi.
Vanduta relativ usor, in lipsa unei publicitati a fenomenelor care exced normalitatea, casa a fost renovata si inchiriata de mai multe ori. Pe piata imobiliara din Statele Unite ale Americii, casele sau terenurile bantuite poarta numele de proprietati stigmatizate. Aici se inscriu insa si casele implicate in scandaluri cu celebritati, cum ar fi consum de droguri sau infidelitati, incidente sexuale, dar si cele in care a avut loc o crima sau o sinucidere. Iar pentru agentii imobiliari americani, sa vinzi o astfel de casa poate fi un cosmar. Exista, desigur, graduri diferite de stigmatizare. Cu cat crima a fost mai oribila, cu atat casa in care s-a petrecut este mai greu de vandut, iar stigmatul cel mai greu de inlaturat este cel al unei crime multiple, unei crime infaptuite de un cult sau al unei sinucideri in masa. Apoi urmeaza sinuciderile si crimele, infractiunile sexuale si adulterul.
Casa in care a fost omorata sotia lui O.J. Simpson
Cu toate acestea, evenimentele care s-au petrecut intr-o casa pot duce la o scadere a pretului proprietatii de 15-25%, arata "Wall Street Journal". Cele mai daunatoare sunt asocierile cu scandaluri care atrag atentia mass-media. Dupa doi sau trei ani insa, stigmatul incepe sa se stearga, pentru ca, pe masura ce trece timpul, oamenii uita. si totusi, nu de putine ori, impactul poate fi minim. intr-un studiu efectuat in 2000, James Larsen, un profesor de finante de la Wright State University, din Dayton, Ohio, a analizat 100 de case stigmatizate, inclusiv cele asociate cu scandaluri sexuale, crime sau case despre care se spunea ca sunt bantuite. Acestea au fost vandute la preturi cu 3% mai mici fata de cele neasociate cu scandaluri, dar au stat pe piata cu 45% mai mult timp.
Factorul-cheie care afecteaza pretul de vanzare este timpul scurs intre incidentul care a avut loc in casa si momentul in care proprietatea a fost scoasa pe piata. in unele cazuri, arata studiul lui Larsen, efectele scandalului s-au diminuat dupa 5-7 ani. Sotia jucatorului de fotbal american O.J. Simpson, Nicole Brown Simpson, a fost ucisa in 1994, alaturi de Ron Goldman, intr-o casa cu patru dormitoare din Brentwood, California. Proprietatea a fost scoasa la vanzare la un an dupa crima si s-a cerut pe ea un pret de 795.000 dolari. A stat insa pe piata mai mult de doi ani, pana cand a fost vanduta cu 595.000 dolari. Dar cum orice casa isi are cumparatorul, acelasi lucru se poate spune si despre casele bantuite de fantome. Uneori, o fantoma poate sa creasca pretul casei, atunci cand cumparatorul este interesat tocmai de musafirul nepoftit din casa. "Avem copii, asa ca am prefera ca prezenta din casa sa nu fie negativa sau foarte invaziva. Suntem deschisi si versati in a trata cu fantomele". Asa suna comentariul adaugat unei cereri de cumparare a unei case bantuite, pe un site specializat in astfel de listari, www.sdparanormal.com. Caitlin si Michael, care au postat anuntul respectiv, vor sa cumpere o casa bantuita in Illinois, prefera sa aiba cat mai putini vecini si sunt dispusi sa plateasca intre 200.000 si 350.000 dolari. Vanatorii de fantome sunt insa de cele mai multe ori dezamagiti, pentru ca aparitiile nu-si fac simtita prezenta niciodata. Apoi mai sunt speculantii, care cumpara, sub valoarea pietei, proprietati bantuite sau foarte mediatizate din cauza unor crime care au avut loc acolo, si le exorcizeaza sau le remodeleaza si le vand dupa un timp, la preturi mai mari.
Oferta speciala: "Vand casa cu fantoma cu tot"
Exista insa si proprietari care convietuiesc foarte bine cu musafirii supranaturali din caminul propriu. Acesta este si cazul cuplului Maureen si Ray Ronson, din tara Galilor. Cei doi au cumparat in 1997 o casa, in care au descoperit o prezenta nedorita. La inceput au fost speriati si chiar au dormit in masina cateva nopti, ca sa scape de fantoma. Cu timpul insa, s-au atasat de ea si i-au dat si un nume: Tom. "Lucrurile dipareau si apareau in alte locuri si existau zone in casa unde era foarte frig. Odata am si vazut ceva in baie. Am chemat un preot, care a vorbit cu fantoma si lucrurile s-au mai linistit. Ne-am atasat de ea", povestea Ray Ronson jurnalistilor de la BBC. Cand s-a decis sa se mute intr-o locuinta mai mare, familia Ronson a scos casuta la vanzare, dar a pus o conditie speciala, ca fantoma rezidenta sa fie lasata sa ramana la ea acasa.
La britanici insa, psihologia cumparatorului difera putin de cea a americanilor. "in Marea Britanie, unde am crescut eu, o casa stigmatizata tinde sa fie o raritate si, prin urmare, poate avea un pret mai mare. Britanicii iubesc o crima suculenta, mai ales daca ea a fost comisa in propria lor casa si ei se pot lauda vecinilor cu asta", povesteste scriitorul britanic Patrick McGrath, in "New York Times".
In SUA, lucrurile stau altfel, iar evenimentele nefericite petrecute intr-o casa tind sa se transforme intr-o problema serioasa. La americani, peste jumatate din state cer, prin lege, ca unui cumparator sa i se spuna daca pe proprietatea scoasa la vanzare a avut loc o crima sau o sinucidere, dar unele legi limiteaza perioada pentru care se impune aceasta regula. Codul Civil din California, de exemplu, spune ca un deces survenit pe o proprietate trebuie dezvaluit cumparatorului numai daca a avut loc in ultimii trei ani. in Dakota de Sud, vanzatorii trebuie sa informeze cumparatorii de o moarte sau un suicid, numai daca a avut loc intr-un interval de 12 luni inainte de vanzarea casei.